Uussuomalaisten vaikuttajien kesäleiri on järjestetty ensimmäistä kertaa Suomessa

New Finns listening MP al-taee (sd) during New Finns Workshop

Uussuomalainen, Vantaalainen ja kansanedustaja Hussein al-Taee (sd) kutsui koolle ensimmäisen uussuomalaisten vaikuttajien kesäleirin Espoon Luukkiin 4.7.2021. Leirin tarkoitus oli keskustella yhteisestä Suomesta ja mikä on uussuomalaisten rooli Suomen hyvinvoinnin varmistamisessa pitkälle tulevaisuuteen.

Kansanedustaja al-Taee (sd) avaamassa uussuomalaisten leiripäivää

Päiväleiriin osallistui 67 osallistujaa kuudesta suomalaisesta puolueesta, 15 eri kansallisesta taustaa ja seitsemästä suomalaisesta kaupungista.

Leirissä kuultiin koollekutsuja kansanedustajaa al-Taeein (sd) lisäksi korkea-arvoisia vieraita; Presidentti Tarja Halonen, kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), ulkoministeri Pekka Haavisto (Vihreä liitto) ja kansanedusta Maria Guzenina (sd).

Presidentti Tarja Halonen uussuomalaisten leirillä

Arvovieraat kiittivät leirin järjestäjää al-Taeea ja kehottivat uussuomalaisia olemaan täysivaltaisesti mukana Suomen tulevaisuuden suunnittelussa eli Suomi, jossa kaikilla on taustoista riippumatta mahdollisuus olla osana yhteiskuntaa.

Entinen ulkoministeri kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd)

Leiripäivän aikana osallistujat keskustelivat ryhmittäin uussuomalaisten rooli nykysuomessa ja miten uussuomalaisten hyvä integraatio yhteiskuntaan voisi rikastuttaa suomalaista päätöksentekoa ja toimeenpanoa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (Vihreä liitto)- uussuomalaisten kesäleirillä

Osallistujat saivat myös mahdollisuutta tutustua toisiinsa ja samalla verkostoitua, jotta syntyisi mahdollisuus toimia yhteisesti tulevaisuudessa suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta ajatellen.

Uussuomalaiset ja arvovieraat kesäleirillä

Lopussa kuultiin ryhmien pohdintaa uussuomalaisten roolista yhteisessä Suomessa ja mikä on uussuomalaisten rooli Suomen hyvinvoinnin varmistamisessa pitkälle tulevaisuuteen ja miten uussuomalaisten hyvä integraatio yhteiskuntaan voisi rikastuttaa suomalaista päätöksentekoa ja toimeenpanoa.

Kansanedustaja Maria Guzenina (sd)- uussuomalaisten kesäleirillä

Ryhmien viestit olivat selkeitä: enemmän uussuomalaisia integraatioon ja koulutukseen liittyviä päätöksenteoissa ja sen toimeenpanoissa, uussuomalaisten on itse oltava aktiivisempi omien ja koko maan asioiden edistämisessä, lisää ja kohdennettuja koulutuksia opettajille ja kouluttajille, jotka työskentelevät maahanmuuttajien kanssa.

Ensimmäinen varavaltuutettu, vaikuttaja ja aktiivisti Habiba Ali oman ryhmän kanssa- uussuomalaisten kesäleirillä

Lisäksi ryhmät toivat esille, miten S2-opetus (suomi toisena kielenä) negatiivisesti vaikuttaa uussuomalaisten lapsiin ja ehdotti inklusiivista yhteistyötä sen poistamiseen, sillä todettiin, että tähän opetukseen osallistuminen vaikeuttaa tietyllä tavalla esimerkiksi uussuomalaisten lasten pääsyä korkeakouluihin.

Toinen ryhmäm puheenvuoro

Median rooli ja sen vaikutus yhteiskunnan ajattelutapaan on myös ollut yksi keskeisistä aiheista, jonka tärkeydestä jokainen ryhmä korosti pohdinnassaan.

Kuva on kansanedustaja al-Taeen facebookista

Ryhmät suosittelivat, että uussuomalaiset pyrkisivät toimittajan uraan ja mediataloihin, jotta valtamediasta tulisi ajankohtaisia ja monipuolisia uutisia niin uussuomalaisista kuin kantasuomalaisista. Tämä poistaisi mahdolliset harhaanjohtavat ja ennakkoluuloiset tiedot uussuomalaisista, jotka ovat valitettavasti usein esille valtamediassa.

Habiba Ali ja Pekka Haavisto- uussuomalaisten kesäleirillä
Presidentti Tarja Halonen puheenvuorossa- uussuomalaisten kesäleirillä
Presidentti Tarja Halonen ja entinen ulkoministeri kansanedustaja Erkki Tuomioja- uussuomalaisten kesäleirillä

Leirin loppusessiossa tarjottiin osallistujille erittäin maukasta ja herkkulista monikulttuurista ruokaa elävän muusikin kera.

Herkkuhetki- uussuomalaisten kesäleirillä
Monikulttuurinen ruokapöytä- uussuomalaisten kesäleiri/ kuva kansanedustaja al-Taeen facebookista

Lopussa kansaedustaja, leirin järjestäjä al-Taee kiitti valtavasti osallistujia ja lupasi lisää uussuomalaisten leirejä tulevaisuudessa, sillä tämän kaltaisten leirien tärkeydestä on oltu samaa mieltä.

Iloisia uussuomalaisia-Kuva on kansanedustaja al-Taeen facebookista
Ryhmäkuva- Uussuomalaisten kesäleirin osallistujat/ Kuva kansanedustaja al-Taeen facebookista

Teksti: Abdi Musse Mohamud

Kirjoittaja Suomen somalimediaveroston päätoimittaja, Vikesin kouluttaja, kääntäjä ja tulkki

SSMV