Putinin Venäjä myöntää auliisti viisumeja nuorille afrikkalaisille

Kuva: Mark Stebnicki / pexels.com

Venäjä kiusaa Ukrainaa tukevia Euroopan maita ehdoin tahdoin keinoja kaihtamatta. Uusin kiusaamisen muoto on viisumien myöntäminen afrikkalaisille nuorille käytännössä ilman ehtoja.

Työttömät, epätoivoiset ja ymmärrettävästi parempaa elämää etsivät nuoret ovat alttiita Venäjän houkuttelulle, kun maa tarjoaa nuorille halvempa, helpompaa ja turvallisempaa reittiä Eurooppaan Venäjän kautta. Saharan autiomaan ja Välimeren ylittäminen on vähemmän houkutteleva vaihtoehto Eurooppaan pyrkiville.

Mogadishussa asuva lainoppinut ja ihmisoikeusaktivisti Abdirahman Hassan kommentoi tilannetta seuraavasti: ”Olen huolissani siitä, että Afrikka menettää työvoimaa eli nuoria. Nuoret lähtevät sankoin joukoin Venäjälle, jossa suurin osa heistä joutuu todennäköisesti harhailemaan Venäjän ja Euroopan maiden rajoilla.”

”On suuri pettymys, etteivät Afrikan johtajat havahdu afrikkalaisnuorten välineellistämiseen Venäjällä, sillä maa käyttää haavoittuvassa asemassa olevia nuoria välikappaleena sen ja Lännen välisessä hybridivaikuttamisessa.”

Addis Abebassa asuva toimittaja Assefa toteaa, että monet nuoret Etiopiassa aikovat suunnata Venäjälle nyt kun on helpompaa saada viisumi. Nuoret pitävät Venäjää porttina Eurooppaan. ”Kyllä täällä nuoret ja jopa keski-ikäiset keskustelevat julkisesti Eurooppaan pääsystä Venäjän kautta. Epäsuorien matkojen järjestäjien (salakuljettajat) roolikin on vahva tässä meiningissä, koska kyse on rahanteosta laittomalla toiminnalla.”

Daniel, freelancetoimittaja Nairobissa, on havainnut myös Nairobissa samansuuntaista kehitystä kuin Addis Abebassa. Kenialaisten nokka on kohti Venäjää ja sitä kautta Eurooppaa. ”Kuulemma lentoliput Venäjälle ovat reippaasti kallistuneet, ja lukuisat niin kutsutut matkafirmat tekevät paljon rahaa matkojen järjestämisestä Venäjälle. On vaikea tietää Venäjän roolia tässä, mutta näyttää siltä, että viisumin saaminen Venäjälle on ainakin nykyään helpompaa kuin koskaan ennen.”

Luotettavien medialähteiden mukaan viisumin saatuaan nuoret tulevat Venäjälle, jonka jälkeen he siirtyvät viranomaisten avustuksella joko Valko-Venäjän kautta Puolan rajalle tai suoraan Latvian rajalle päästäkseen maihin, joista nuoret voivat hakevat turvapaikkaa. Venäjä pyrkii luomaan kaaosta rajoilla ja lisäämään näiden maiden kansalaisten turvattomuuden tunnetta. Nyt suuntana on myös Suomi.

Lähteiden mukaan ainakin Venäjän suurlähetystöt Keniassa, Etiopiassa, Djiboutissa ja Saudi-Arabiassa käsittelevät viisumihakemuksia melko nopeasti ja myöntämiskynnys on matala. Asiantuntijoiden mukaan Venäjä vinkkaa afrikkalaisille nuorille tästä vaihtoehdosta ja hyödyntää tietämättömiä ja pahaa aavistamattomia nuoria sodassaan Länttä vastaan.

Tarvitaan erityisesti näille nuorille suunnattua laajamittaista tiedotuskampanjaa tiedotusvälineissä ja sosiaalisen median kanavilla, koska luotettavien lähteiden tietojen mukaan Venäjän disinformaatio ja propaganda uppoavat nuoriin. Afrikkalaisnuoret, jotka suuntaavat Eurooppaan Venäjän halki, kohtaavat häikäilemättömiä salakuljettajia ja armottoman talven.

Venäjä onnistui jo Kiinan avulla syöttämään propagandaansa Afrikkaan hyökättyään laittomasti Ukrainaan, mutta nyt tapa, jolla afrikkalaisia nuoria houkutellaan Venäjälle, vahingoittaa näiden nuorten tulevaisuutta. Negatiiviset vaikutukset tulevat heijastumaan lähtömaihin lähitulevaisuudessa, kun nämä turhautuneet nuoret palaavat Afrikkaan.

Venäjän pyrkimys kuljettaa suuria ihmismääriä esimerkiksi Latvian, Suomen  ja muiden Euroopan maiden rajoille ei suurella todennäköisyydellä ole kestävä kiusaamiskeino, koska nämä maat joutuvat sulkemaan rajansa.

Miten ihmisten käy, jos rajat suljetaan heiltä täysin? Venäjä ei päästä heitä takaisin alueelleen ja he joutuvat ei-kenenkään maalle, eli odottavat maiden rajojen välissä toimettomina. Toisaalta (jos hyvin käy) Venäjä päästää heidät maahan ja karkottaa heidät kotimaihinsa.

Kotimaihinsa palautettujen nuorten mahdollisuus sopeutua takaisin omaan yhteisöön on vaikeaa ellei jopa mahdotonta, koska oma yhteisö pitää heidät epäonnistuneina hylkiöinä, joista ei ole mihinkään. Tässä tapauksessa on myös suuri riski, että nuoret hakeutuvat terroristijärjestöihin saadakseen hyväksyntää.

Venäjä pyrkii tällä vaikuttamistoiminnalla kyseenalaistamaan Euroopan unionin ihmisoikeusperiaatteita, kun EU-maat sulkevat Venäjän vastaisen rajansa. Venäjä yrittää myös kääntää EU-maiden huomiota pois Ukrainasta.

On elintärkeää puuttua siihen, että Venäjä käyttää afrikkalaisnuoria hyväkseen. Tähän on tartuttava Afrikan unionin ja sen jäsenmaiden johtajien sekä kansalaisjärjestöjen yhteisvoimin.

Afrikkalaisnuorten perimmäistä motivaatiota poistua maanosasta on vaikea rajata yhteen asiaan. Nuoret ovat kyllästyneet korruptoituneisiin poliitikoihin, jotka takertuvat valtaan ajaakseen ensisijaisesti omia intressejään. Turvattomuus, työttömyys, kuivuus ja ilmastonmuutos lisäävät nuorten ahdinkoa ja ajavat heitä pois asuinalueiltaan.

Ratkaisu afrikkalaisnuorten ongelmiin on Afrikassa. Tähän tarvitaan avarakatseisia, vastuuntuntoisia, välittäviä ja ennen kaikkea rehellisiä johtaja, jotka uskaltavat mullistaa Afrikan nykypolitiikkaa, joka ei palvele ketään sikäläistä.

On myös tärkeää luoda EU:n ja Afrikan unionin yhteistyömalli, jolla pyritään minimoimaan nuorten uhkarohkeita matkoja Venäjän kautta Eurooppaan, ja tarjota nuorille oikeaa tietoa piinallisista matkoista Eurooppaa kohti.

Teksti: Abdi Musse
Kuva: Mark Stebnicki / pexels.com

Kirjoittaja on Suomessa asuva Somalia-asiantuntija, Suomen Somalimediaverkoston päätoimittaja ja kääntäjä.

Juttu on julkaistu ensimmäisenä Rauhanpuolustajat-lehdessä