Koronavuosi 2021 vaihtui Somaliassa ilman demokraatista vallanvaihtoa

Vaalitilaisuus Beledweynessa-Hirshabeelle osavaltiossa, Somaliassa

Vuosi 2021 vaihtui Somaliassa samalla tavalla kuin kaikkialla maailmalla koronanepidemian jatkoaikana, ja demokraattinen vallanvaihtokin jäi toteutumatta eikä näytä lähitulevaisuudessa toteutuvankaan.

Olin Mogadishussa vuoden vaihtuessa, kun kellon viisari osoitti kahtatoista. Uudenvuoden juhlijoita ei keskustassa näkynyt, mutta sosiaalisessa mediassa näkyi, ettei vuoden vaihtumista oltu unohdettu.

Somalian odotettiin saavan uuden parlamentin, presidentin ja hallituksen jo viime vuoden puolella, mutta aluksi osavaltioiden ja keskushallituksen väliset erimielisyydet liittyen vaalien järjestelyihin ja sittemmin presidentin ja pääministerin erimielisyydet ovat johtaneet vaalien siirtämiseen.

Taustaa

Somalian poliittinen tilanne on ollut taas lähellä sekasortoa ja aseellista yhteenottoa, kun pääministerin ja presidentin välille syntyi erimielisyyttä koskien kenellä on lopullinen päätösvalta pahasti myöhästyneistä vaaleista, jotka olisivat todennäköisesti joka tapauksessa kaukana vapaista vaaleista.

Vaalien järjestäminen on tällä hetkellä jäissä. Presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed perui parlamentin edessä pääministeri Mohamed Hussein Roblenille antamansa valtuuden vastata täysin vaaleista ja vaalien turvallisuudesta. Presidenttiehdokkaat ja presidentin sekaantumista vaalien järjestämiseen vastustavat tahot syyttivät presidenttiä vallankaappausyrityksestä, ja julistivat sodan, sen jälkeen kun presidenttilinnan vartiokaarti saartoi pääministerin viraston ja yritti estää häneltä pääsyn virastoon. Pääministeri ja osa hänen hallituksen ministereistä sekä poliisin ja armeijan päälliköt menivät kuitenkin näyttävästi kävellen virastoon.

Somaliassa on tällä hetkellä vakava poliittinen kriisi, joka voi johtaa sekasortoon, ellei pian saavuteta kaikkien hyväksymää kompromissia. Istuvan presidentin osallistuminen vaalien järjestämiseen loukkaa kaikkien ehdokkaiden yhdenvertaista osallistumista vaaleihin. Pelättävissä on, että epävakaa tilanne voi johtaa aseellisiin yhteenottoihin.

Kansainvallinen yhteisöltä on tullut ympäripyöreitä lausuntoja koskien Somalian poliittista tilannetta, joissa kehotettiin osapuolia olemaan maltillisempia ja välttämään väkivaltaisuuksia. Kehotuksista huolimatta tilanne ei vieläkään rauhoittunut.

USA ja Iso-Britannia ottivat suora kantaa tilanteeseen ja osoittivat syyttävällä sormella presidenttiä ja kehottivat häntä yhteistyöhön pääministerin kanssa, jotta vaalit saataisiin järjestettyä. Lisäksi USA uhkasi sanktiolla ja matkustuskiellolla ihmisiä, jotka sabotoivat vaalien järjestämistä.

Nykytilanne

Vaalit alkoivat hitaasti valitsemalla ylähuoneen edustajia, mutta varsinaisten kansanedustajien/klaaninedustajien valinta on pahasti myöhässä eikä ole näköpiirissa nopeuttavaa menetelmää.

Pääministerin kutsusta Mogadishussa järjestettiin 3.–9.1.2022 hätäkokouksen, johon osallistuivat osavaltioiden presidentit ja pääministeri. Tämän kokouksen tarkoitus oli purkaa jänniteitä ja samalla aloittaa uudestaan järjestelyt vaaleja varten, joka nähdään ainoana ulospääsynä umpikujasta, johon Somalia ajautui. Pääministeri ja osavaltioiden presidentit siirsivät kaikki muut erimielisyydet sivuun ja päättivät sopia vaaleista ja niiden aikataulusta.

Vaalien uusi aikataulu on nyt sovittu ja valmistelut alahuoneen osalta alkoivat tammikuun 15.päivä ja sen piti olla valmis 25. helmikuun menneessä, mutta viimeisen osavaltioiden presidenttien ja pääministerin kokouksen mukaan vaalijärjestelylle annettiin lisäaikaa 15.3. asti.

Nyt näyttää siltä, että osavaltioiden johtajat saavat miltei vapaat kädet valita niin kutsut kansanedustajat edustamaan omia intressejään tulevissa presidentin ja parlamentin puheenjohtajan vaaleissa. Kansa näkee selvästi, että tässä on ongelman ydin, mutta ummistaa silmänsä toivoen, ettei synny aseellisia yhteenottoja ja että pian saataisiin poliittisia päättäjiä, jotka toivottavasti toimivat vastaisuudessa vastuullisemmin. Toisaalta on tiedossa, että korruptoituneesti valitut edustajat toimivat yleensä häikäilemättä korruptoituneesti.

Klaanipäälliköiden rooli vaaleissa

Somalian vallanjako perustuu 4,5 klaanijärjestelmään, jossa valta on jaettu neljän ison ja yhden puolikkaana pidetyn klaanin kesken, ja klaanipäälliköiden rooli nykyvaaleissa on vahvistunut entisestään, vaikka osavaltioiden johtajillakin on oma roolinsa. Tämä tarkoittaa, että klaanipäälliköt ovat siinä asemassa, että heidän hartioilla on kaikkien somalialaisten toive ja mahdollisuus päästä yli tästä välttämättömäksi katsotusta vaalijärjestelystä, joka ei nauti tasavertaisesti koko kansan siunauksesta.

Positiivisia muutoksia

Vaikka kyse ei ole vapaista läheskään vapaista vaaleista niin moni luottaa, että uudet nuoret kansanedustajat tulevassa eduskunnassa muuttavat Somalian nyky-poliittikan ilmapiirin avoimemmaksi nuorille ja koko kansalle.

 

Mohamed Ibrahim Moalimuu Beledweynessa vaalipäiävänä

Yksi esimerkki on Mohamed Ibrahimin (Moalimuu) valinta Hirshabeellen osavaltiossa. Ibrahimilla on edelleenjalka ja käsi kipsattua jouduttuaan Mogadishussa 16.1.2022 itsemurhapommittajan hyökkäyksen kohteeksi. Hänen valintansa eduskuntaan sai lämpimän vastaanoton kaikilta Somalian klaaneista ja monilta poliittisesta vaikutusvaltaisilta hahmoilta. Moalimuu on entinen toimittaja, entinen Journalistiliiton pääsihteeri ja nykyinen Somalian hallituksen tiedottaja.

Adaalan vaalimainos Galkayossa, Galmudug osavaltiossa

Toinen esimerkki Abdirahman Yusuf Omar, entinen toimittaja ja nykyinen Somalian informaatio- kulttuuri ja turismiministeriön varaministeri, joka on itsekin vahva kansanedustajaehdokas Galmudugin osavaltiosta Keskis-Somaliasta.

Kolmas esimerkki on Hussein Mahamed Nur (Dhegaweyne), joka sai oman klaanin nuorten suosion ja hänestä tulin kansanedustajaksi samasta Galmudugin osavaltiosta. Hussein toimi Somalian pääkaupungin varajohtajana ja Somalia Yliopiston (Somalia University) opettajana.

Juuri valittu kansanedustaja Husein Mahamed Nur Galmudug osavaltiossa

Niin tai näin, katse kohdistuu klaanipäälliköihin, joilta odotetaan, että he valitsevat omien klaaniensa jäsenistä luotettavia edustajia, joiden haltuun Somalian tulevaisuus voidaan antaa.

Toivo elää, ja paljon kärsinyt kansa odottaa paljon heille valituilta kansanedustajilta ja presidentiltä.

Juttu on julkaistu ensimmäisenä Rauhanpuolustajat verkkosivulla

Jutun kirjoittaja Abdi Musse Mohamud on Suomen somalimediaverkoston päätoimittaja, kääntäjä ja Suomen viestintä- ja kehityssäätiön (VIKES) kouluttaja.